Az esztétikai fogászat költséges mulatság

Nagytatámmal az idén is ellátogattunk a veterán autók találkozójára. Korábban már beszámoltam róla, hogy a tavalyi kiruccanásunk milyen jól sikerült, így az idén sem akartunk lemaradni erről a csodálatos élményről. Nagytatám felturbózott régi verdájával nyilvánvalóan már nem volt olyan kellemetlen a Budapest felé vezető út, hiszen az autópályán csaknem száguldoztunk. Lehet ez a kifejezés, kicsit túlzás, hiszen a járgány maximális sebessége nem haladja meg a száz km/órát, de sebaj, a régi teljesítményéhez képest ez is nagy előrelépés.

Az út bár nagyon hamar eltelt, sok téma előkerült, tatával mindenről tudok beszélni, vele mindent meg lehet osztani. Elmeséltem neki, hogy mennyire vágynék egy esztétikai fogászati kezelésre, ha lenne rá pénzem. Mostanában ez az, ami a leginkább foglalkoztat, hiszen a tükörbe nézve mindig azzal kell szembesülnöm, hogy össze-vissza áll a fogsorom, csúnya a mosolyom. Nagyon elégedetlen vagyok, emiatt eldöntöttem, hogy elmegyek a fogorvoshoz, és szép mosolyt varázsoltatok magamnak.

Az elhatározás nagy volt, azonban amikor az árakkal találkoztam, hamar ráébredtem, hogy nekem erre nincs pénzem. Hiába hát az esztétikai fogászat fejlődése, a modern technológiák, amik segítségével bármilyen fogsorból tökéleteset lehet varázsolni, ha olyan magas árak vannak, amiket nem sokan tudnak megfizetni.

A gondjaimról hosszasan meséltem a nagytatámnak, aki figyelmesen hallgatott, illetve érdeklődött arról, hogy pontosan mire lenne szükségem. Én úgy terveztem, hogy a fogszabályozó mellett szeretnék még egy fogfehérítést is. Emellett, amikor utánanéztem, úgy láttam, hogy a fogszabályozó feltétele előtt szükséges a szájüreg szanálása. Amennyiben indokolt, megtörténik a fogkő eltávolítása, a szuvas fogak tömése, a nem megfelelő tömések cseréje, a gyökérkezelésre szoruló fogak ellátása, illetve a menthetetlen fogak eltávolítása. Csak ezek után veszi kezdetét a fogak szabályozása, amely során a rendszeres ellenőrzés és a készülék alakítása elengedhetetlen a megfelelő végeredmény eléréséhez. Mindehhez komoly anyagi háttérrel kell rendelkezni, hiszen folyamatos anyagi teherrel jár a kezelés.

A fogszabályozó készülék tisztán tartása, valamint a helyes szájápolás szintén elengedhetetlen a fogszabályozás során. Én a leginkább az éjszakai fogszabályozót szeretném, hiszen azt a nap nagy részében ki lehet venni, nem kell egész nap azzal járkálni. Ennek a tisztítása rendkívül fontos, mivel a nyálból baktériumok, fehérjék és ionok is rárakódhatnak, valamint fogkő alakulhat ki a felszínén, ami megnehezíti, esetleg lehetetlenné teszi a készülék aktiválását. A fogszabályozót egy héten egyszer a tisztításához szükséges speciális tablettás vízben kell áztatni, ezenfelül pedig minden használat után fogkefével és fogkrémmel kell tisztítani. A pénz mellett tehát elég sok macerával is jár a fogak rendbetétele, azonban mindenképp megéri a tökéletes mosoly elérése érdekében.

Nagytatámat valószínűleg nem foglalkoztatja az esztétikai fogászat, ennek ellenére türelmesen figyelte a részletes beszámolómat.

Az autótalálkozón az idén is kitűnő volt a hangulat, ismét hasznos kapcsolatokat kötöttünk, szép járgányokat láttunk, jókat nevettünk.

A hazafelé vezető úton nagytatám kijelentette, hogy tavaly a veterán autók találkozója után az ő álma vált valóra, hiszen felturbózták, illetve megjavították a régi autóját, most pedig az én vágyamat szeretné azzal teljesíteni, hogy anyagilag támogatja az esztétikai fogászati kezelésemet.

Tata minden költséget magára vállalt. Az ajánlatát bár kezdetben nem akartam elfogadni, a győzködése hatására kénytelen voltam. A következő veterán autók találkozóján remélem már fogszabályozós leszek.