Nőként is cserélek olajszűrőt!

Sokan meglepődnek, ha azt mondom, nő létemre imádom az autókat. Márpedig én az autók és az autózás szerelmese vagyok mióta csak megszereztem a jogosítványom.

Ott kezdődik a történet, hogy gyerekkoromban nem volt otthon autónk. Csak a nagymamámat láttam vezetni, aki viszont nagy élvezettel és rendkívüli tehetséggel vezetett világ életében, egészen 80 éves koráig. Szerettem a gyorsaságot, kislányként folyton minden motorra felültem volna, így szereztem néhány kellemetlen vagy épp vicces pillanatot a szüleimnek, amikor idegen motorosokhoz sétáltam oda olyasmi mondatokkal, minthogy: „Szia bácsi, felülhetek és elviszel egy körre?”

17 évesen aztán elkezdtem a jogosítványt. Ódzkodtam tőle, nem volt természetes közegem, hiszen nem volt autó, amin előtte gyakorolhattam volna. Nem is ment túl fényesen a dolog, hónapokig húzódott az oktatás, plusz órákat vettem, de csak nem éreztem rá. Nem jöttem ki az oktatóval sem. Végül elérkezett a vizsga, és meghúztak. Nagyon magam alatt voltam, de gondoltam, másodszorra biztos sikerül majd! Ebben az időben pedig már nem volt vizsga a műszaki hozzáértésről sem, szóval fogalmam sem volt, mi az olajszűrő vagy az ékszíj. Egy hét múlva újra elmentem, de ismét vétettem valami fatálisat, nem feleltem meg. Ezután egy évig szóba sem került a vezetés, más dolgok foglalkoztattak, elkezdtem dolgozni, nem volt időm ilyesmire.

Szóval egy évvel a bukások után újra vezetni kezdtem, egy másik oktatónál, és megváltozott minden! Elkezdtem érezni az autót, bennem volt az elhivatottság, hogy most akkor végre megcsinálom! Nem kellett sok órát vennem, és sikerült is az első vizsgám. Ezután persze rögtön autót akartam vásárolni, és jött is egy jó lehetőség.

Az autóval azonban gondok járnak, karban kell tartani, ápolni kell. Szerencsém volt, egy barátom és a párom segítettek mindenben: gumit venni, alkatrészeket, autóponyvát, és persze megcsinálni a szükséges dolgokat, mint az eredetvizsga, olajcsere. Kényelmes volt, hogy a legtöbb dolgot az olajwebshop.hu-ról meg tudtuk rendelni egy füst alatt. Az első olajcserénél emlékszem még csak figyeltem, de mindent meg akartam tanulni az új kis szerelmemről, amit csak lehetett. A következő olajcseréhez már én vettem az olajat, az olajszűrőt. Nem volt nehéz dolgom, mert az olajwebshop.hu-n ehhez is adnak leírást és útmutatást, amik segítségével egy lelkes laikus is ki tudja választani az autójához megfelelő olajat vagy olajszűrőt. Minden egyes olajszűrőnél le van írva például, hogy milyen autótípusokhoz ajánlják, ez óriási könnyebbség.

Én azt mondom, hogy sokat számít egy támogató közeg, ha az embernek először lesz autója, de rá lehet kapni, és aztán nincs megállás! Én is már viszonylag hamar elkezdtem autós találkozókra járni, hiszen sokat tanulok így. Persze az igazán menő autók tulajához nem merek odamenni, de mindig van néhány szimpatikus arc, és egyre több a nő is, így könnyen szót értek velük.