Nem mindegy, hogy milyen állapotban tartod a garázsod

Oldtimer találkozó, autómárkákhoz kapcsolódó gyűjtő szenvedély, autós felvonulás. Mindegy, hogy melyikről van szó, közös bennük az autók szeretete, az autókkal való törődés. Érdekes, hogy ami valaki számára csak egy egyszerű használati tárgy, az másnak az élete. Nincs is ezzel semmi gond, számos más területen is megfigyelhető, azonban érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy ne bántsuk meg egymást ezzel kapcsolatban.

               Talán meglepő lehet a felvetés, de bizony előfordulhat társadalmi konfliktusok ezekkel a témákkal kapcsolatban. Gondoljunk csak arra, amikor gyűjtőként csúnyán néznünk arra, aki a gyűjteményünk tárgyát kissé hanyagul használja. Ha már az autós rendezvényeknél tartunk: ilyen lehet például, ha valaki, aki az olasz autók megszállottja, csúnyán néz arra, aki nem kíméli teljesen az olasz autója felfüggesztését és motorját. Persze jobb, ha kíméljük, hiszen nem kell majd javíttatni, és tovább használhatjuk hiba nélkül a gépjárművünket, de talán természetes, ha máshogy vigyáz az autójára, aki egyszerű közlekedési eszközként gondol rá, és aki élete értelmét látja benne. Ugyanígy: az sem normális, ha valaki – egy átlag autós – kineveti azt, aki minden héten órákon keresztül tisztítja a szinte tökéletes állapotban tartott oldtimerét.

               Ha már autók: érdemes picit beszélni arról is, hogy autószeretőként hogyan figyelhetünk a kocsinkra. Műszaki témákba nem szeretnék belemenni, ugyanis nincsenek meg a megfelelő kvalitásaim hozzá, de fontos figyelni rá, hogy gyakran látogassuk meg a szervizt, és költsük rá a kellő mennyiségű összegeket az autóra. Akinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is – tartja a mondás.

               Péter és Gábor egy testvérpár, és van egy oldimer autója. Nagyon vigyáz erre a gépjárműre, azonban egyik este, amikor elmentek a garázsukhoz, hogy egy picit kocsikázzanak, arra lettek figyelmesek, hogy egy hatalmas sérülés található a plafonon. Mikor jobban megnézték, felfedezték, hogy sajnos hiányzik a vakolat, és bizony az autó tetejére esett. Az autó teteje behorpadt.

               A probléma oka csőtörés volt. A csőtörés sajnos az a probléma, ami bármikor, bárkivel megtörténhet. Ugyan lehet ellene tenni, ha rendben tartjuk a vízvezetékrendszerünket, de még a gyakran felülvizsgált hálózaton is előfordulhatnak hibák. A https://vizszereles.net munkatársai azért dolgoznak, hogy ha lehet, akkor megelőzzék a hibákat, ha nem lehet, akkor minél hamarabb megkezdjék a vízvezeték hálózatban történt károk, hibák elhárítását.

               A https://vizszereles.net munkatársai foglalkoznak vízszereléssel (ebbe beletartozik a vízvezeték szerelés; a WC szerelés; a kádfelújítás; a csaptelep, mosdó, bojler szerelés és csere), csatornázással (legyen szó csatornaépítésről vagy a lefolyó szennyvízhálózat szereléséről), csőtörés javításról (akár nyomóvezetéket érint a csőtörés, akár szennyvízvezetéket érintő csőtörésről van szó), duguláselhárításról, csatornakamerázásról (mellyel rengeteg bontási munkálatot meg lehet spórolni), vagy fűtésszerelésről. Mivel bizonyos helyzetekben sok múlhat az időn, Budapesten és Pest megyén belül akár egy órán beül kiérkeznek a helyszínre és megkezdik a munkát.

               Legyen szó szerelésről, javításról, cseréről, karbantartásról vagy tisztításról, mindent rájuk bízhatsz. Egészen a pontos hibafeltárástól a szerelésig.  Ha úgy döntesz, hogy őket választod, akkor elég felhívnod a weboldalon található telefonszámot, vagy írni nekik a honlapjukon található üzenetküldő boxban. A szakemberek feltesznek néhány egyszerű kérdést, és egy telefonbeszélgetés alapján felmérik, hogy milyen szakemberekre, szerszámokra és alkatrészekre lehet szükség. A munkatársak alapos, profi munkát végeznek, emiatt azonban a szerelés több időt vehet igénybe, mint amennyit egy átlag szerelés során megszokhattunk A honlap szerint eredeti, minőségi alkatrészekkel dolgoznak, és fontos nekik a bizalom, ezért – és mert több év garanciát vállalnak – nekik is érdekük, hogy amit egyszer megjavítottak, azt egy jó ideig ne kelljen újra megszerezni. Számlájukat a biztosítótársaságok is elfogadják. Szakembereik több mint 30 éve vannak a szakmában, és mindannyian rendelkeznek azzal a képzettséggel és tapasztalattal, ami a profi, kifogástalan munkához szükséges. A szakemberek kihívásához a hiba okát sem kell tudnod, elég csak annyit elmondanod, hogy mit tapasztalsz. Vizesedik a fal? Hideg a radiátor? Irreálisan magas a vízfogyasztásod? Fel kell újítani a kádat, vagy cserélni kell a csaptelepet? Bármi is legyen a gond, számíthatsz rájuk. Honlapjukon minden vízvezeték szereléssel kapcsolatos témával kapcsolatban található egy hosszabb cikk, azok számára, akik kicsit többet is szeretnének tudni az adott problémáról, a szerelés árán és idején kívül.

               Ilyen téma például a csőtörés. Ez egy vészhelyzet, amivel bármikor bárki szembekerülhet. Sajnos komoly anyagi kárt is okozhat, valamint ellehetetleníti a mindennapi életet, hiszen egy-egy helyiséget képes teljesen használhatatlanná tenni. Nem szabad félvállról venni, mert egy apró szivárgás is képes sok gondot okozni, arról nem is beszélve, hogy bármikor nagyobb töréssé alakulhat.  De mi is pontosan a csőtörés? Lényegében ide tartozik a repedés, a csatlakozás elpattanása, a cső kilyukadása, és persze a cső egy részének teljes tönkremenetele is. Csőtörés előidézője lehet egy elöregedett, rozsdás csőszakasz, a kemény víz miatt kialakuló vízkő, a fagypont alatti hőmérséklet, a rossz csőméretezés, egy rosszul felszerelt toldás, a nem megfelelő víznyomás és persze a fizikai behatás is. Nem csak a robbanásszerű csőtörés okozhat hatalmas hibákat.  A szivárgó víz eláztathatja, elmállaszthatja a falakat, sőt alá is moshatja őket. A nedvességtől elkezdődhet a salétromosodás, penészedés, nagy mennyiségben szivárgó víz esetén pedig a berendezés és az elektromos hálózat is kárt szenvedhet. De hogyan vehetjük észre? Csőtörésre gyanakodhatunk, ha csökken vagy folyamatosan alacsony a víznyomás, ha sötét foltok jelennek meg a falon, ha víz szivárog a burkolat mögül, ha el van árasztva vízzel a vízakna, meg persze az is, ha úgy is pörög a vízóra, hogy közben senki nem használ vizet a házban. Utóbbi esetében érdemes azért megvizsgálni, hogy ne maradt-e bekapcsolva a mosógép vagy a mosogatógép, nehogy feleslegesen hívjuk ki a vízvezeték szerelőket, hiszen ezzel a mi pénztárcánknak sem kedvezünk, és őket is felesleges ugráltatjuk. A csőtörések feltérképezésénél kifejezetten hasznos lehet a csőkamerázának nevezett eljárás, mellyel akár fél méteres pontossággal megállapítható, hogy merre lehet a hiba. Ezzel elkerülhetőek a felesleges bontási munkák. Hogy mennyire hasznos, azt talán az szemlélteti a legjobban, ha elképzeljük, ahogyan a frissen felhelyezett csempe mögül elkezd szivárogni a víz. Korábban ilyenkor tippelni lehetett volna csak, hogy pontosan hol van a törés, és lehet, hogy egy egészen nagy területen kellett volna bontani. Csőkamerázással ez megspórolható.

https://vizszereles.net

               Ha úgy döntesz, hogy a vízszerelés.net munkatársaitól kérsz segítséget, akkor nincs más dolgod, mint felhívni a honlapon található telefonszámot (vagy esetleg írni a weboldalon lévő boxba), és válaszolni néhány kifejezetten egyszerű kérdésre. A munkatársak a nap 24 órájában elérhetőek, így éjszaka sem vagytok meglőve, ha beütött a krach. Amennyiben megbeszéltétek a részleteket, a szakértők akár egy órán belül kimennek a helyszínre, hogy megkezdjék a hibaelhárítást.