Egy autós találkozón hallottam a napelemekről

Gyakran járunk a családdal autós találkozókra, de amíg a fia még kicsi, vele még nehezebb utazni hosszabb távokra. De végül elmentünk a nyár egyik első ilyen találkozójára a családdal, és jól is éreztük magunkat. És még történt egy érdekes dolog is. Amíg az autókat néztük, összefutottunk egy régi ismerősömmel. Mindketten éppen át akarjuk építeni a házunkat, így főleg erről beszéltünk. Mondtam neki, hogy szeretném csökkenteni az áram számlánkat, és ő adott is egy jó ötletet, hogy a napenergiával pénz lehet spórolni.

A napenergia használatának szerinte egyik egyértelmű előnye az azonnali jelentős megtakarítás. A napelemek által generált energia pénzt takarít meg, mert nem fizeti többé az elektromosságért más cégeknek. Az ember csökkentheti vagy megszüntetheti a havi villanyszámláját a napenergia használatával, mert saját villamos energiát hoz létre a helyszínen. És amikor az elektromos vállalat úgy dönt, hogy újra növeli az áraikat, az már őt nem érinti, mert független tőlük

A napenergia jelentős pénzügyi előnyei elégségesek ahhoz, hogy az embereknek megérje, hogy megújuló villamos energiára váltsanak. A napfény és a napelem rendszer költsége mindig kevesebb lesz, mint amit a közüzemi cégnek fizet a villamos energiaért.

Van még egy másik előny, amire sokan nem gondolnak, pedig hosszú távon ez is szempont lehet. A napelemek egyike azon kevés otthoni fejlesztéseknek, amelyek garantáltan növelik az otthonok értékét. A legtöbb otthoni felújítási lehetőség szubjektív, talán tetszik a fából készült gerendák ötlete a tulajnak, de amikor megpróbálja eladni az otthonát, úgy találja, hogy a vásárló valami teljesen mást akar. Ezzel szemben a napelemek értéke objektív: csökkenti az elektromos számlákat, és értéket tart meg neked és bárki másnak, aki az otthon tulajdonosa.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a napkollektorokkal felszerelt házakat átlagosan gyorsabban és magasabb áron értékesítették, vagyis világszerte növekszik a kereslet a zöld energiával felszerelt házakra. Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a napenergia is megtérülhet a lakás eladásakor is, így életképes lehetőség, még akkor is, ha valaki nem tervez ott élni az adott ingatlanban hosszú távon.

Miután meggyőződtem róla, hogy ez tényleg egy jó befektetés, rá is kerestem a neten, hogy milyen cégek foglalkoznak napelemek telepítésével. És találtam is egy oldalt, ahol van egy csomó információ arról, hogy miért is költséghatékony a napenergia, meg hogy mennyibe is kerül a felszerelése meg a működtetése. Le volt írva részletesen napelemes rendszer kiépítése, így már könnyű volt mellette dönteni.

Végül örültem, hogy elmentem arra az autós találkozón, mert a napelem egy valóban hasznos befektetés lesz az egész családnak, amivel hosszú távon sokat spórolhatunk.