Bár az autókra is volnának olyan pályázatok, mint a napelemekre

Már egy ideje tervezgetem, hogy lecserélem a mostani autómat, hogy a legközelebbi autóstalálkozón valami új különlegességgel vonulhassak fel, de valahogy mindig más kerül előtérbe, amikor a költségvetésről van szó. Pedig mindig csinálok egy külön autós kasszát, amiben kifejezetten erre a célra gyűjtök, de mégis mindig valami másra kell fordítanom azt az összeget.

Bezzeg milyen jó volna, ha tudnék úgy autót venni, mint napelemet. Mert hát napelemek pályázatok segítségével már nagyon könnyen és kedvező módon érhetők el. A Magyar Fejlesztési Bank több lehetőséget is kínál a fejleszteni vágyók számára. Magánemberek esetén ugyan vissza nem térítendő támogatás jelenleg nincs, de nagyon kedvező az ajánlat így is. 0%-os hitelt lehet igényelni, minimum 500.000 Ft maximum 10.000.000 Ft értékben, amelyet akár 20 éves futamidővel is lehet visszafizetni. Mindehhez pedig 10% önerő szükséges csupán. Ha volna ilyen az autókra, akkor már rég megrendeltem volna a következő csodát magamnak.

A vállalkozóknak meg még jobb dolguk van, mert számukra vissza nem térítendő támogatás is igényelhető. Kétféle pályázat közül választhatnak, az egyikben kisebb teljesítményű napelemek telepítéséhez kaphatnak anyagi segítséget 3.000.000 és 10.000.000 forint közötti összegben. A másik esetben pedig nagyon volumenű beruházásokhoz kérhetnek támogatást, nem kizárólag napelemes rendszerekhez, hanem más energetikai fejlesztésekhez is. Ebben az esetben a keret 3.000.000 és 100.000.000 forint között van, ebből azért már jócskán lehet fejlesztgetni.

Szóval összegezve a dolgot, egyelőre jobban megéri a napelemekbe befektetni, ezért azt hiszem, megint más célra fogom elverni az autóra szánt pénzt. De az egyetlen szerencsém az, hogy az MFB hitelkonstrukciójával az elköltött pénz nem fog elveszni és nem is sokszorozódik a visszatörlesztendő összeg, tehát egyszer majd csak összejön a pénz az új autóra is.