Az autóstalálkozókon nem csak a kocsikról lehet sokat megtudni

Az autóstalálkozók szerelmese vagyok. Bár nekem nincs egy különleges járgányom sem, nagyon szeretek elmenni ezekre az eseményekre. Évek óta tervben van, hogy veszek magamnak egy gyönyörű veterán autót, azonban az anyagi kereteim elég szűkösek, ezért eddig ez nem jött össze.

A találkozókon sokszor futok össze ismerős arcokkal, hiszen az igazán nagy autórajongók mindegyiken megjelennek. Az évek folyamán sikerült néhány fickóval jobban megismerkednem, velük mindig szívesen beszélgetek.

Zsombornak van egy nagyon szép veterán autója, amivel mindenhol megjelenik. A srác nagyon jófej, jó kapcsolat alakult ki közöttünk. Sajnos elég messze lakunk egymástól, így csak az autóstalálkozókon tudunk személyesen is találkozni. Emiatt ilyenkor mindent megtárgyalunk.

Zsombi a legutóbb a napelem állami támogatás részleteiről mesélt nekem. Elmondása szerint a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” elnevezésű pályázat nagyon jó lehetőséget kínál a környezettudatosságra törekvőknek. A 105,2 milliárd forintos keretösszegből a társasházak, a lakásszövetkezetek, valamint a magánszemélyek kaphatnak. Ennek a pénznek maximum a felét nyerhetik meg a lakásszövetkezetek és a társasházak, tehát elég jó eséllyel lehet pályázni. A napelem állami támogatás 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Az összeg igazából nem csak napelem rendszerekre fordítható, hanem mindenre, ami energiahatékonyabbá teheti a magyar otthonokat: hőszigetelésre, napkollektorokra, nyílászárók cseréjére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, valamint hőszivattyúk telepítésére is.

Az elnyert támogatás csak egy kölcsön, tehát vissza kell fizetni, azonban 0%-os kamat mellett nem nehéz, hiszen a napelem rendszer által könnyen megtérül a befektetett pénz. A napelemek a napsütéses órákban folyamatosan termelik az áramot, nyilvánvalóan nem csak annyit, amennyire szükség van, hanem egyes esetekben többet annál. A fel nem használt áram a hálózatra töltődik, amiért a szolgáltatónak fizetnie kell. Ennek értelmében, a napelem tulajdonos is energiatermelővé válik. Természetesen arra is van esély, hogy a kevésbé napos hónapokban, a napelemek nem termelnek több áramot, mint amennyi mindenképp szükséges, de az sem rossz, ha nem kell villanyszámlát fizetni.  

Korábban még sosem hallottam a napelem állami támogatásról, de egyből megtetszett. A házunkat nemrég építettük, tehát lenne hova felszerelni a napelem rendszert. Zsombor persze ezt jól tudta, ezért hívta fel a figyelmemet erre a lehetőségre.

Zsombi úgy hallotta, hogy egy profin felszerelt napelem rendszernek 8-10 éven belül meg kell térülnie. A Magyar Fejlesztési Banknak pedig húsz éven belül kell visszafizetni a kölcsön kapott pénzt. Ennek értelmében még a futamidő lejárta előtt megtérülhet a napelem rendszer ára. A pályázathoz természetesen tartozik némi feltétel is, hiszen a pályázóknak mindenképpen rendelkezniük kell 10% saját forrással, ennek hiányában nem lehet elnyerni a támogatást.

A barátom napelemek felszerelésével foglalkozik, tehát el tudta nekem mondani, hogy mit is kell érteni a profin felszerelt napelem rendszer alatt. Ez azért lényeges, mivel szerinte anyagilag csak a jól megtervezett napelem rendszer éri meg. Először is jó minőségű alkatrészek kellenek, valamint hibátlan kivitelezés.

A megbízható kivitelezőn sok múlik, de természetesen nekem ezzel nem lennének gondjaim, hiszen Zsombi felajánlotta a segítségét, amennyiben sikerül elnyernem a támogatást. A srác szerint a pályázat benyújtása előtt ki kell mennie a helyszínre felmérni a terepet. Erre azért van szükség, mivel ahhoz, hogy a napelem rendszer telepíthető legyen, a tetőszerkezet sok kikötésnek meg kell, hogy feleljen. A tetőnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, megfelelő, délkeleti vagy délnyugati tájolású kell, hogy legyen, valamint a tető dőlésszöge is sokat számít.

Zsomborral abban egyeztünk meg, hogy néhány héten belül meglátogat, felméri a terepet, aztán kiderül, hogy tudok-e pályázni. Nagyon remélem, hogy a házam, illetve a tetőm adottságai megfelelőek, mivel már nagyon beleéltem magam, hogy lesz napelem rendszerem. Örülök, hogy sikerült megismerkednem Zsombival, egy igaz barátra találtam a személyében.