Az autósklubnak honlapra és webtárhely bérlésre van szüksége!

Ez az egész autósklub ötlet gyerekkorunkban kezdődött. Rajongtunk az OT-autókért, de ha kicsit tágabban vesszük, igazából mindenért, ami gurult – és rajongunk most is. Először csak játék volt az egész, aztán valahogy az egész kisváros felkapta az ötletet, mikor huszonéves korunkban megterveztük az első valódi találkozót. Ekkor hoztuk létre az autósklubot, és bár azóta a négy alapú kölyökből, akik ugye időközben felnőttek (ezek lennénk mi), ketten már nem a városban laknak, az évenkénti találkozót mégis mindig változatlan lelkesedéssel szervezzük, és a fogadtatás is pont olyan, mint 15 éve.

A legutóbbi eseményen Peti nagyfia, aki most kezdte a számítástechnikai szakközépiskolát, felvetette, hogy kellene egy weboldal a klubnak, ahol hirdetjük a következő eseményt, élménybeszámolókat, interjúkat írunk a programokról, és természetesen fényképekkel, videókkal is dokumentáljuk őket.

Mindenkinek tetszett az ötlet, de fogalmunk sem volt, hogyan lássunk hozzá. Szerencsére Balázs tudta, mi a dörgés. Elmondta, hogy a weboldalhoz először egy biztonságos webtárhely bérlésre lesz szükségünk. A Rackforest Kft.-t ajánlotta, az egyik osztálytársának az édesapja is itt intézte a bérlést.

Megmutatta a honlapjukat, de abból elsőre annyit értettem, hogy 5 napig ingyenes kipróbálható a szolgáltatás, ezt leszámítva csak egy csomó, számomra idegen kifejezés volt, és sok szám, és „igen”.

Jó, igazából egy pontos, precíz táblázat volt, a csomagok részletes paramétereivel, csak fogalmam sem volt, hogy hány gigabyte tárhelyre lenne szükségünk, vagy hogy mi az a CPU sebesség.

Szerencsére a honlap készítői gondoltak az ilyen zöldfülűekre is, mint én, ugyanis a táblázat alatt egy bárki számára érhető összefoglaló volt, ahol minden csomaghoz leírták, hogy milyen weboldalhoz ideális.

Összesen 8 csomag közül lehetett választani. A tárhelykapacitás az árral együtt nőtt, 1 GB-tól egészen 150 gigabyte-ig. Ezzel párhuzamosan az adatforgalmi korlát is nő: az első 3 csomagnál 1 terrabyte, a többinél már 2 TB.

Bizonyos szolgáltatások minden csomagnál korlátlanok, mint az adatbázisok száma, a postafiókoké vagy aldomaineké, illetve az SSD IOPS is korlátnak, bár ez fogalmam sincs, mit jelent, majd meg kell kérnem Balázst, hogy magyarázza el. Illetve, a hálózati sebesség is minden esetben korlátlan.

Végignéztem a csomagokat részletesen, és kettőn akadt meg a szemem: az SSD Ten és SSD Thirty csomagokon. Az előbbit közepes forgalmú webáruházaknak, vagy nagyméretű képeket tartalmazó oldalakhoz ajánlják – ideális akár fotósoknak, grafikusoknak, portfólió prezentálásra. A tárterülete 10 GB, a fizikai memóriája 1 gigabyte, az adatforgalmi korlát pedig egy terra. A Thirty már egy nagy ugrás ehhez képest, 30 giga a tárterület, és 2 TB a forgalmi korlátozás. Ez honlap már elbír sok terméket forgalmazó webshopokkal, nagy felbontású képekkel, videókat tartalmazó blogokat is. Árban is több mint kétszer annyiba kerül, mint a kistesója, ezért úgy döntöttünk, elsőre a Ten csomagra fizetünk elő, valószínűleg az a kapacitás is elég lesz. Mindkét csomag napi 1000-1500 fő egyedi látogatottságig elegendő, az a veszély egyelőre nem fenyeget, hogy ezt túllépnénk.

A cég egyébként tapasztalt rendszergazdákat, alaposan tesztelt szoftvereket és képzett ügyfélszolgálattal várja leendő ügyfeleit, és még árajánlatkérő űrlap is van a weboldalon!

Amiért pedig már igazán hatalmas plusz pont jár, hogy bár normál esetben hétfőtől péntekig 9-től 17.30-ig dolgoznak, a hibajelentés 0-24 órában üzemel, e-mailben vagy akár telefonon is. Erre ugyan nekünk nem lesz szükségünk, hiszen bármi problémánk adódna, biztos nem lesz életbe vágó, de ha valaki a webshopjához igényel webtárhely bérlés, annak ez kiemelten fontos és hasznos.

Nagyon hálásak vagyunk Balázsnak az ötletért, és alig várjuk, hogy megvalósíthassuk a projektet!