Az autók zajától menekülnék

Egy forgalmas főút mentén lakom, már hosszú évek óta. Ennek ellenére egyáltalán nem tudtam megszokni a hatalmas hangzavart, az autók szörnyű bömbölését. Sokszor teljesen kikészülök a zajtól, ilyenkor elmenekülök a szüleim házába, vidékre. Néhány hónappal ezelőtt azonban munkahelyet váltottam, ahonnan sokszor nem tudok szabadnapot kérni, így nem tudok elvonulni a csendes kis falucskába olyan gyakran. Jól tudtam korábban is, hogy a lakásom elhagyása nem lehet egy örökös opció, meg kell oldani valahogy a problémát.

Péntek este az egyik kedves barátnőmmel, Izoldával vacsoráztam. Megünnepeltük a házfelújításuk befejezését. Sokat mesélt a házuk jelenlegi kinézetéről, a felújítási folyamat nehézségeiről, és a nagy örömről, hogy végre minden klappol, álmai otthonában élhet. Én sajnos nem tudtam jó híreket közölni vele, csak elpanaszoltam, hogy mennyire idegesít a borzasztó zaj, amit állandóan el kell viselnem. Izolda erre egyből kijelentette, hogy az egyetlen és egyben a legjobb megoldás az ablak kicserélése lehet. Az ő házukon is kicserélték a nyílászárókat, azóta pedig semmilyen kinti zaj nem szűrődik be a házba. Szóval nekem is új ablakokat kellene vennem, és minden gondom egyszerűen megoldódna.

Bevallom őszintén, eszembe sem jutott korábban, hogy egy ablakcsere hatásos lehet, pedig igazából teljesen logikus lépésnek tűnik. A nyílászáróimmal semmi gond nincs, szépek, kifogástalanul üzemelnek, azonban fakeretesek és kissé már régiek. A barátnőm szerint műanyag ablakot kell vásárolni, a legújabb típusból, azok nem csak szépek lesznek, hanem igazán hatékonyak is.

Izolda ötlete elképesztően feldobott. Egyből elkezdtem érdeklődni, hogy milyen kivitelezőt hívtak, hogyan megy az ablakcsere menete. A barátnőm azt ajánlotta, hogy mérjem le előre az ablakaim méreteit és az alapján keressek egy kivitelezőt. Akik náluk cserélték az ablakokat, egyáltalán nem voltak megbízhatóak, így őket nekem már nem ajánlotta.

Természetesen fogalmam sincs, hogy miként kell lemérni egy ablakot, így megkértem a barátnőmet, hogy mondja meg, pontosan hogyan kell ezt megcsinálni. Izi már a vacsora közben küldött egy nagyon jó weboldalt, a muanyagablakom.hu internetes oldalt, amiről elmondása szerint minden lényeges tudnivalót beszerezhetek. A férje is innen tájékozódott, és minden jól ment, kivéve a kivitelező kiválasztása.  

A vacsora után leültem a laptopom elé és átböngésztem a muanyagablakom.hu internetes oldalt, sorra szippantottam magamba az új információkat. A weboldal szerkesztői felhívták az olvasók figyelmét, hogy nagyon kell figyelni a nyílászárók mérésénél, ha szeretnénk, hogy minden szép és pontos legyen, hogy ne kelljen hibákat és szintkülönbségeket takargatni. Az ablakokat szabványok szerint gyártják, tehát olyan nagyot csak nem lehet tévedni, de persze nálam minden előfordulhat.  

A weboldalon aprólékos részletességgel beszámoltak a műanyag ablak méretezéséről, az ablakok lemérésének a lépési folyamatairól. Megtudtam, hogy a nyílászáróknál a tok külső méretei vannak megadva, vagyis ennek a méreteit kell megadni a potenciális kivitelezőnek is. A nyíló ablakszárnyakat természetesen felesleges lemérni, hiszen abból lehetetlen kiszámítani, hogy mekkora beépítési méretekben szükséges gondolkodni. Tehát ez az első lépés, amire rendkívül oda kell figyelni, itt már nagyot lehet hibázni, ha nem az utasítások szerint cselekszünk.

Az ablakaim nem olyan túl régiek, de a keret teljesen körbe van burkolva, a tok széleit takaróléc fedi, és így nem látszik, hogy mettől meddig tart. Emiatt sokkal nehezebb lemérni, mint egy újabb típusú ablakot, de persze kellő elszántsággal meg lehet oldani. A cikk szerzője szerint a legjobb megoldás, ha a kicserélendő ablakok körül megbontjuk egy helyen a burkolatot, és megnézzük, hogy mekkora az a rész, ami nem látszik. Ezután már könnyedén lemérhető és kiszámítható az ablaktok külső szélessége és magassága is. A műanyag ablak méretezése, pontos kiválasztása ezután már gyerekjátéknak tűnik.

Az oldalról nem csak a mérést tanultam meg, hanem abban is sokat segített, hogy milyen nyílászárót válasszak. A műanyag ablakoknak nagyon jó az időtállóságuk, illetve a hang- és hőszigetelő képességük, egyszerű a beépíthetőségük, valamint a súlyuk is kedvező. A cikknek köszönhetően megértettem, hogy a korábbi feltételezéseimmel szemben, a műanyag ablakoknak már megszűntek a régi hátrányaik. Az újabb típusú műanyag ablakok miatt már nem indul meg a penészedés, ugyanis a mechanikus vagy a higro résszellőztető meggátolja ezt. Mindemellett a műanyag kerettel ellátott ablakok egyáltalán nem mennek hamarabb tönkre, mint a fa, hiszen a műanyag egy mesterségesen, ipari kémiai eljárásokkal létrehozott anyag, a fa pedig természetes úton lebomlik. Ennek értelmében nyilvánvaló, hogy hamarabb kell cserélni egy fa ablakot, mint egy műanyagot. A legfontosabb azonban számomra a tökéletes hangszigetelő képessége.

A mérés után természetesen ki kell szedni a régi ablakot, teljesen el kell távolítani a nyílászárót, csak a lyuk marad a falban. Ezután jön az új ablak beépítése. Az ideális ablak beállításhoz az új ablaktok és az ablaknyílás között 10-20 mm eltérés lehet csak. Fontos, hogy az ablak pontosan be legyen állítva. Ez azért lényeges, mert akár olyan is előfordulhat, ha nem jó a beállítás, hogy nem marad majd nyitva az ablak, hanem a dőlés miatt magától visszazáródik, vagy nem lehet használni a bukó funkcióját. Ezek természetesen sok kényelmetlenséget okozhatnak. Az ilyen hibákon később bontás nélkül már nem lehet javítani, ami megint sok idővel és anyagi kárral járhat. Az irányok beállításánál a kivitelezőnek pontosan kell mérnie és oda kell figyelnie, így biztos nem adódik majd semmilyen gond.

A műanyag ablakoknak az ára nagyon kedvező, de persze vannak tényezők, amik befolyásolják. Az árak többek között függnek a mérettől és a színtől is. Értelemszerűen minél nagyobb egy ablak, annál többe kerül. De meglepő módon a színek is befolyásolják az árat. A fehér műanyag ablak olcsóbb, míg a barna drágább. Én ennek ellenére úgy gondolom, hogy barna ablakot fogok választani, ugyanis kicsit jobban tetszik, mint a fehér. Az ablakok remélhetőleg több évtizedig a lakásom szerves részei lesznek, így jobb inkább egyszer többet fizetni, mint éveken át nézni egy olyan nyílászárót, ami nem is tetszik.

Nagyon sokat segített nekem a muanyagablom.hu internetes oldal, mindent sikerült eldöntenem. Az ablakok mérését holnap fogom megkezdeni. A burkolat kibontása miatt biztos, hogy nagyon sok kosszal fog járni a folyamat, valamint csúnya lesz a falam, de ez nem igazán érdekel jelen pillanatban. Minél hamarabb meg kell találnom a tökéletes kivitelezőt, aki gyorsan és hatékonyan képes végezni a munkálatokat. Számomra az a legfontosabb, hogy az állandó zaj elhalkuljon és nyugodtan kávézhassak az ablakomban, anélkül, hogy füldugók vannak a fülemben. Remélem, hogy ez az álmom valóra válik és nem kell csalódnom az új műanyag ablakok zajszűrő képességében. Nyárára mindenképp be kell szereznem egy légkondicionálót is, hogy minél kevesebbet kelljen kinyitnom az ablakokat.