Autóstalálkozó és infrapanelok

Az egyik kedvencem az autós találkozókban, hogy sokszor azonos emberek vesznek részt rajta alkalomról alkalomra, ismerős arcok vannak szinte mindenhol, ha körbe nézek. Mindenkinek jut egy barátságos mosoly, egy bólintás és a rendezvény alatt a világon mindenről lehet beszélgetni. Legutóbb például egy fiatal ismerőssel arról beszélgettünk, milyen nehézségekkel kell épp szembenéznünk az új házakba költözés kapcsán. Kalandjaink és mesterekről szóló sztorijaink voltak bőven. Aztán valami igazán hasznos is kikerekedett belőle. Említettem neki ugyanis, hogy még nem tudjuk, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk majd. Ő egészen konkrétan meg tudta mondani a náluk beépített típust: shop.klimaglobal.hu/infrapanel_206.

Nálunk is szóba került az elektromos fűtés már korábban is, de nem gondoltam, hogy ennyire egyszerű a folyamat. Olyan gyorsan kiépíthető a komplett rendszer, hogy akár egy munkanap alatt is készen lehet. A fűtőpaneleket néhány csavarral rögzítik a megfelelő helyre a helyiség alsó részében. A fűtőpanel  gravitációs elven működik, a meleg levegő elkezd felemelkedni, így ventillátor nélkül működik. Nincs zaj, nincs kopó alkatrész. A zajérzékeny páromnak ez nagyon fog tetszeni! A modern elektromos fűtések már wifiről vezérelhetők, tehát az irodából indulva is beállíthatjuk otthonunk hőmérsékletét. Nagyon 21. századi megoldás!

Már ettől is el voltam bűvölve, de az infrapanelek világa még egy szinttel magasabban van a modernség és kényelem skálán. Az infrapanelek, ahogyan a név is sugallja, infrasugárzást generálnak, ami az útjába eső tárgyakat melegíti fel. Az infravörös tartomány az ember számára láthatatlan hullámhossz, ennek egy részét hősugárzásként érzékeljük. Akik az infrapanel technológiának a hívei, meggyőződéssel állítják: lényegesen kellemesebb melegérzetet kelt az infrafűtés, mint bármilyen más hőforrás. Tehát mindenféle légmozgás, légáramlás nélkül éri el a helyiség a kívánt hőfokot, így nincs szálló por sem, ami allergiásoknak, légzőszervi betegeknek különösen fontos.

Másik nagy előnye, hogy az infrapanelek nem a hasznos térből vesznek el, mint például a radiátorok, hanem leggyakrabban a plafonra kerülnek. Ennek az az oka, hogy minél nagyobb területet ér a sugárzás, minél több tárgyat melegít fel a panel, annál hatékonyabban fűti a szobát is. Elérhetőek kisebb panelek is, amelyeket kiemelt helyekre tehetünk. Például, ha télen szeretünk a kanapén üldögélni, akkor oda helyezhető el.

Ahogy a shop.klimaglobal.hu/infrapanel_206-ot keresgéltem az oldalon, még egy hasznos információt találtam. Az MFB-nél van pályázati lehetőség a fűtési rendszereke korszerűsítésére is illetve a Budapest Bank kínál online áruhitelt az oldalon. Még nem számoltam ki pontosan, hogy mekkora összeg lesz majd az infrapaneles fűtési rendszer kiépítése, de ha jelentősebb összeg jön ki, akkor lehet, hogy valamelyiket igénybe vesszük majd. Persze itt előzetes tájékozódásra mindenképp szükség lesz, hiszen sok az előírás illetve vannak kizáró körülmények is.

Annyi információt sikerült megtudnom az infrapanelekről az autós találkozón, hogy párom kivételesen nem is vetette a szememre, hogy sokáig maradtam. Ő is nagyon lelkesen várja, hogy pontosabban körvonalazódjon a fűtési rendszer kiépítésének mikéntje. Abba a képbe, hogy a kanapén ülve, kávét kortyolva egy külön infrapanel melegíti majd telente a lábát, teljesen beleszeretett.