Autós találkozón kerültek szóba a motor jogosítvány árak

Én autós vagyok. Persze, mindig vonzott a motorozás is, hiszen benzingőzben érzem igazán jól magam. De sosem gondoltam rá, hogy nekem is lehet motorom.

A legutóbbi autós találkozón viszont elég rossz lett a hangulat. A benzinárak az egekben járnak, egyre többen kényszerülnek rá, hogy visszafogják magukat és számolgassák a kilométereket.

Az egyik társunk kerek perec el is mondta: ő bizony autó helyett motorra váltott. Jobb állapotú motort tudott venni, mint a veterán kocsija, de az élmény ugyanaz, lehet helyreállítani, szerelni, fényezni, utána járni, vannak találkozók is… De a fogyasztás kevesebb.

Többen bólogattak, és kiderült, hogy a hétköznapokban sokan teszik le az autót és váltanak inkább motorra, hogy elkerüljék a dugót és a fizetős parkolókat, illetve megspóroljanak némi üzemanyagot.

“A 125-ös Hondám két litert eszik százon! Lent vagyok egy tankkal a Balatonnál!” – magyarázta valaki.

Nekem is szöget ütött a fejembe a gondolat, hogy vajon nem lenne-e érdemes a motoros szezonban autó helyett kétkerekűre váltani… Kamasz koromban volt egy kis mopedem, szerettem is vele kanyarogni, de azért nem lett belőle végtelen szerelem… most viszont már komolyabb gépem is lehetne…

A motor jogosítvány ár, ahogyan az egyik ezzel foglalkozó oldalon tájékozódtam, jóval kedvezőbb, mintha autóra szeretném megszerezni a papírt. A B-kategória mellé ráadásul be lehet gyűjteni egy kiegészítőt, ami már néhány óra motorozással és egy KRESZ vizsgával megszerezhető. Pár 10 ezer forintból néhány hét alatt teljes az élmény… Nekem ez bőven elég lenne, a mopeddel azért nagyjából elsajátítottam az alapokat, tudom, mire kell vigyázni.

Ha motort vásárolnék, egy 4-500 ezer forintból azt is meg tudnám úszni. Egy “mászkálós” gépet már simán lehet kapni ennyiért, többre pedig nem igazán van szükségem, nem hiszem, hogy olyan motoros lennék, aki majd villogni akar az épített custom bike-jával, bár ki tudja… Az autózás is elég nagy szenvedély nálam.

A kezdő felszerelés ára persze szintén elég borsos, de az oldalon, ahol az árakat néztem, le lehet tölteni egy csomó értékes kupont a kezdéshez. Kedvezménnyel vehetném meg a sisakot, motoros dzsekit, protektorokat. Ez elég jó üzletnek tűnik, egy jó dzsekit 4-5 évig is nyúz az ember, a bukósisak nagyon sokáig jó… Szerintem lehetne egy megfelelő minőségű, biztonságos felszerelésem kezdőként is. Ez a legjobb dolog az egészben. Nagyon okos ötletnek tartom.

Az oldal, amit nézegettem, nagyon felbiztatott motorkerékpározás terén, szerintem bele is vágok a tanfolyamba… Láttam, hogy léteznek vezetéstechnikai tréningek, amikkel még nagyobb biztonságot nyerhetek az utakon. Egyet talán bevállalok és szép fokozatosan váltok majd kategóriát.