Autókat láthatsz a filmekben is

Szeretek autós találkozókra járni, akkor is, ha esetleg messze vannak. Volt olyan is, hogy külföldre utaztam egy ilyen találkozó miatt, ami anyagiakban sem kevés kiadást igényel, meg persze sok idő is, amivel nem mindig rendelkezem, főleg, ha munka is van. Itthon viszont nincs olyan rengeteg lehetőség, hogy az ember érdekes kocsikat nézzen, itthon még nem annyira népszerű az a dolog, hogy valaki kocsikat gyűjt. Persze vannak találkozók itt is, de mivel évtizedekig inkább keletről jöttek be hozzánk autók, ezért a nyugati kocsikat, ha például régebbi modellekről beszélünk, kevésbé látni. Ezért kell sokszor külföldre utazni értük.

De ha nincs is lehetőségem arra, hogy elmenjek egy ilyen autós találkozóra, akkor is meg van a lehetőség, hogy érdekes autókat meg modelleket nézzek, mégpedig a filmekben.

A filmek elhagyják a valóság területét, és magukba foglalnak egy olyan fantáziát, amit a legtöbbünk soha nem fog megtapasztalni. Az akció sokszor a legvadabb álmainkat is képes túl tudja szárnyalni az ilyen filmekben. Amikor egy rendező hozzáteszi a lenyűgöző autós üldözési jeleneteket a filmhez, a következő szintre emeli az izgalmat. Azért is nézzük a filmet, hogy lássuk, hogy Bond vagy Starsky és Hutch elkapják-e a rossz fiúkat egy izgalmas autós üldözésben. Egy jó kocsi, amit a filmben használnak, meg is határozhat egy jelenetet. Néhány filmben lévő kocsit a gyártó több filmben is szerepelt, és a közönség körében ezek kedvencek lettek. Az olyan sportkocsik, mint a Aston Martin vagy a batmobil, nem csak olyan járművek, amelyeket a gyártók filmekben mutattak be, ezért ismertek lettek hanem olyan autók, amelyeket a legtöbbünk szeretne.

A film gyártók néhány autót használtak összeütközéses autós jelenetekben, és ezzel tönkretették a járműveket. Más járművek megtartották az érintetlen állapotukat, mivel az autók csak megjelentek a képernyőn, és a szereplők mentek velük egy vagy két kört. A legtöbb film és autó rajongó azon gondolkodik, hogy mi történt azokkal a járművekkel, amint a filmezés véget ért.

De azért az autók ritkán a filmek csillagai, kivéve talán a Pixar filmben, ami kimondottan autókról szól, pedig a gépjárművek gyakran kritikus szerepet játszanak a filmekben. James Bond kalandjai sokkal kevésbé izgalmasak lennének anélkül, hogy a Q által készített, erősen felfegyverzett és páncélozott autók flottáját is látnánk a filmekben.

A filmekben szereplő autók olyan nagymértékben feljavították azokat a filmeket, amelyekben szerepeltek, hogy túlmutatnak az egyéni filmeken, és a nagyobb kulturális emlékezet részévé válnak. De persze nem csak a filmekben vannak ilyen híres autók, hanem a tévében meg a sorozatokban is lehet ikonikus autókat találni, főleg, ha egy népszerűbb sorozatról van szó, amit sokan követnek.

Éppen ezért én kifejezetten szeretek filmeket nézni, de ahogy az autós találkozókkal is van, nem mindig van időm elmenni a moziba, vagy ha el is mennék, nem biztos, hogy játszanak olyat, ami tetszik is. Pedig most már tényleg elég sok olyan film van, ami kimondottan autóversenyzős vagy fontos szerepe van benne a kocsiknak. Ezért ha éppen nem tudok moziba menni és a tévében sincs autós film, a neten szoktak keresni filmeket, és általában meg is találom őket. Ezen oldalon például online filmek magyarul is vannak. Így bármilyen autós filmet megnézhetek, és ki se kell mozdulnom otthonról. És biztos, hogy ez olcsóbb, mint autó kiállításra menni.