A jó lakásbiztosítás meghatározó pontja lehet az életünknek

A lakásbiztosítás még a kötelező autóbiztosításnál is fontosabb. Amikor megkötjük az autónk biztosítását, általában csak azt tartjuk szem előtt, hogy a lehető legolcsóbban jussunk hozzá, hiszen ennek a biztosításnak a megkötése kötelező, és valljuk be, hogy a legtöbb biztosító közel ugyanazt ajánlja az áraik is nagyjából megegyeznek. Ezekből kiindulva nem olyan meglepő, hogy a kötelező biztosítás kiválasztásával nem foglalkoznak olyan sokat az emberek.

Persze, ebben is vannak olyan eltérések, amelyekre figyelnünk kell, tudnunk kell azokat a szempontokat, amelyek nekünk fontosak.

Az autó biztosításának megkötésekor sokan úgy vagyunk vele, hogy az autónk biztonsága főként rajtunk múlik. Mindenki úgy indul neki, hogy „úgysem okozok balesetet”. Bármennyire is bízunk magunkban, sajnos néha elkerülhetetlenek a balesethez vezető helyzetek. Van, hogy tényleg rajtunk múlik, de szem előtt kell tartanunk, hogy mi is csak emberek vagyunk, néha elkalandozunk, nem vagyunk folyamatosan a topon. Hiába feltételezzük mindig a legjobbat, néha nem árt belegondolnunk, hogy nem mindig minden úgy alakul, ahogyan mi szeretnénk.

A másik pedig, ami a jó biztosítás mellett szól, hogy nem csak mi vagyunk az úton. Mások is közlekednek, és vannak olyan helyzetek, mikor mások miatt szenvedünk balesetet, mikor nem mi vagyunk a hibásak, vagy valaki más hibájából okozunk magunk balesetet. Ilyenkor pedig nagyon is jó, ha be vagyunk védve, ha van egy olyan, megbízható biztosítónk, akihez fordulhatunk a kárrendezés kapcsán.

Anyagilag pedig remek döntés a biztosítás, hiszen, ha mégis kárt okozunk valamiben vagy valakiben, akkor nem terhel a hirtelen, nagy kiadással járó kárrendezés, hiszen a biztosító fizeti az egészet.

Szerencsére nekem még nem volt erre szükségem és remélem soha nem is lesz, de azért jó tudni, hogy be vagyok biztosítva, minden baleset eshetőségére. Nem vagyok egy óvatos típus, szeretek kockázatot vállalni, de van, amikor ez a kockázat egyszerűn nem éri meg.

A lakásbiztosítás jelentősége is nagyjából ehhez hasonló. Hiába tűnik képtelenségnek, hogy a lakásunkkal problémák merüljenek fel, gyakran, rengeteg embernél megesik. Senki sem úgy köti meg a biztosítását, hogy tudja, le fog égni a háza, vagy hogy tudja, hogy ki fogják rabolni.

Ezek mind olyan, rajtuk, a mi hatáskörünkön túlmutató dolgok, amik ellen tényleg csak a biztosítás tud megvédeni. Vagyis, nem véd meg, de a fellépő károkat rendezi. Így nem fog előfordulni az a helyzet, hogy esetleg egy katasztrófa után az utcára kerüljünk egy vas nélkül. A biztosító ilyen helyzetekben fedezi a keletkezett károkat.

Időjárás szempontjából egy viszonylag stabil országban élünk. Nincsenek nagy természeti katasztrófák, de a globális felmelegedés miatt az időjárás teljesen meg van bolondulva, így nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő. Éppen ezért fontos, hogy minden esetben legyen biztosításunk, ami esetleg a természeti katasztrófák bekövetkezte után is védi az érdekeinket, a vagyonunkat.

Nem éri meg a lakásbiztosításon spórolni. Sokan gondolják úgy, hogy a lakásbiztosítás pénzkidobás, hogy nekik úgysem fog soha kelleni. Aztán meg, ha valami történik, amire nem terjedt ki a biztosításuk, megbánják, hogy az alap csomagot kötötték, hogy nem foglalkoztak többet a dologgal.

Érdemes alaposan átnézni, hogy milyen feltételekkel kötöttük meg a biztosításunkat, és ha kedvezőtlennek ítéljük, amikor csak lehet, váltsunk. Az interneten rengeteg online kalkulátor van, amelynek használatával előre tájékozódhatunk a lakásbiztosítások áráról és tartalmáról, illetve vannak olyan honlapok ahol az egyes biztosítók ajánlatait össze is tudjuk hasonlítani.

Én sokszor szoktam hívásokat kapni, mindenféle pénzintézettől, akik arra szeretnének rávenni, hogy kössek náluk lakásbiztosítást, de nekem nincsen szükségem ezekre az ajánlatokra, mert mikor megkötöttem a biztosításomat, alaposan átnéztem mindent, és azt a biztosítást választottam ki, ami az igényeimnek teljes mértékben megfelel, így nem kell az újra megkötést fontolgatnom.

Nem bízom a véletlenre a biztonságomat. Mert a biztonság nem ott ér véget, hogy bekapcsolom az övet az autóban, betartom a sebességkorlátozásokat és nem csinálok semmi extrém sportot. A biztonság fogalmához szerintem hozzákapcsolódik az anyagi biztonság is, ami megléte nélkül sokkal nehezebb boldogulni a világban.

Anyagi biztonság alatt pedig nem csak azt értem, hogy van egy jól fizető állása az embernek, hanem a már sokat emlegetett biztosításokat is tartalmazza szerintem. Alapvető, hogy bebiztosítjuk magunkat, hogy ha valami kár ér, akkor megfelelő kárpótlást kapjunk.

Sokan nem tudják, hogy a biztosítás milyen dolgokra terjed ki, így amikor valami előre nem látható történik a lakásban, akkor nem is fordulnak a biztosítóhoz, csak saját költsége megcsináltatják. Persze, ez is egy opció és biztosan sokkal egyszerűbb és gyorsabb is, mint a biztosítók papírmunkájával szenvedni, de ha már kifizettük az éves biztosítás díját, akkor megéri igénybe is venni azt.

Amikor utazni megyünk, akkor utazásbiztosítást kötünk, autóvásárláskor kötelező jelleggel mindenki köt biztosítást a gépjárművére, és kötelezően minden állampolgárunk fizeti a társadalombiztosítási hozzájárulást, amely az egészségi állapotunk megtartásához szükséges.

Miért pont a legnagyobb vagyonunkat, a lakásunkat ne biztosítanánk be? Hiszen, ha van egy lakásunk, akkor jó eséllyel az a legdrágább vagyontárgyunk, amit sokáig szeretnénk is még használni. Ezért szükséges a lakásbiztosítás, hogy a váratlan helyzetek se okozzanak olyan problémákat, amik fenekestül felforgatják az életünket.

Egyébként, amikor biztosítást kell kötnöm, vagy újra kötnöm, én legtöbbször a pannonsafe oldalát látogatom meg. Itt össze lehet hasonlítani az egyes biztosításokat, online be lehet fizetni a biztosítási díjakat, és minden biztosítást meg lehet kötni egy helyen. Teljes körű tájékoztatást nyújtanak a szolgáltatásokról, a feltételekről.

A biztosítás keresésekor már az az első kérdésük, hogy az ár határozza-e meg a választásunkat, ebben az esetben a legolcsóbb biztosításokat adja ki, de ha ennél igényesebbek vagyunk, akkor a saját igényeinknek megfelelő biztosítási ajánlatokat ad ki.

Olyan elemei vannak a biztosításoknak, mint az általános felelősségi károk térítése, gépjármű assistance, kisállat biztosítás, háztartási gépek meghibásodásának térítése, baleset biztosítás. A biztosítás kiterjeszthető tűz és füst, villámcsapás, vandalizmus, beázás, csőtörés okozta károkra, védelmet nyújthat a napkollektorok, kerti bútorok számára is, valamint a legközismertebb probléma, a betörés okozta károkat is megtéríti.

Ilyen sok elemből lehet összeválogatni, hogy mi az, ami nekünk szükséges. Értelemszerűen, ha valakinek nincsen kertje, akkor felesleges kerti bútorra biztosítást kötnie, és ha napkollektorunk sincs, az is kihagyható. Ahogyan a nem létező kisállatunkat és gépjárművünket sem kell bebiztosítani.

Az oldalon tehát miután kiválasztottunk minden szempontot, tovább irányít az oldalra, ahol a lakásunk adatait lehet kiválasztani, majd ezt követően ki tudjuk választani a biztosításunkat is. Biztosítást kötni nem egyszerű dolog, sokszor időigényes, sok utánajárást kíván, de ezen az oldalon például elég egyszerűen utána tudunk járni mindennek, ami a mi lakásunk szempontjából érdekes lehet.

Sok partnerrel dolgoznak együtt, így biztosan találunk olyan biztosítást, ami nekünk megfelel.

Ha butaságnak is gondoljuk, hogy mindenünket bebiztosítsuk, azért gondolkozzunk el rajta, mennyi minden baleset történhet és próbáljuk meg egy kis előzékenységgel megelőzni a veszteségeket. Így sokkal gondtalanabban és nyugodtabban élhetjük az életünket, nem kell az esetleges balesetektől rettegnünk.

Bármennyire is szeretünk kockázatot vállalni, vannak dolgok, amikkel nem érdemes szórakozni. Ilyen a lakásunk, az autónk, a szeretteink és a saját egészségünk. És ha már adott a lehetőség, hogy ezeket a dolgokat bebiztosíthatjuk, akkor éljünk is vele, mert nem fogjuk megbánni, és egy jó lakásbiztosítás nem is olyan nagy kiadás havi szinten.