A Panasonic hőszivattyú volt a téma az autóstalálkozón

Panasonic hőszivattyú

Nemrég voltam a barátaimmal egy autóstalálkozón, ahol számos régi és új autócsodát nézhettünk meg végre közelebbről is. Jó korán érkeztünk meg, nehogy lemaradjunk a legjobb járgányokról.

Nyilván mi is készültünk, hiszen egyikünk szenvedélye egy jó régi, de eléggé felturbózott cuki kis Trabant, így ő már egy hete csak azon volt, hogy az autóstalálkozóra szép csillogó legyen a kocsija.

Másik barátomnak pedig sikerült néhány éve beszereznie egy régi Mercedest is, amit vagy hat hónapon át szerelt, hogy egyáltalán forgalomba kerülhessen az autó, de szerencsére sikerült mindent üzemképes állapotba hoznia, így amint átment a vizsgán a kocsi, már el is dicsekedett vele mindenkinek, hogy milyen menő kocsija lett.

Én egy BMW-vel jöttem, mert már gyerekkorom óta nagy álmom volt, hogy egy tűzpiros, lenyitható tetejű BMW-m legyen. Így én kicsit kilógtam a sorból abból a szempontból nézve, hogy az én kocsim aránylag átlagos, hiszen egyáltalán nem mondható el róla, hogy retro hangulatot tudna teremteni bárhol is. Viszont én nyilván imádom, ezért is vettem ilyen autót.

Mikor bedörrent az első retro kocsi, szinte alig bírtunk magunkkal, hiszen mindenki fotókat akart csinálni, amit szerencsére a csodajárgány tulajdonosa egyáltalán nem bánt. Sőt, meg is engedte mindenkinek, hogy beüljön a volán mögé, hogy még érdekesebb képeket tudjanak kattintani a látogatók.

Aztán láttunk éjfekete Bentley-ket is, amik teljesen úgy festettek, mintha valakit rejtegetni akarna benne a titkosszolgálat. Viszont amint megnézhettük belülről is a kocsit, egyből láttuk, hogy csak azért tűnt ennyire titokzatosnak az autó, mert nagyon modern volt az autó ablakain a sötétítés.

Persze a gyönyörű bőr ülések, a kényelmes kialakítás, illetve a minden apró kis zugból áradó luxusnak is megvolt a maga varázsa, hiszen nem sok embernek adatik meg, hogy egy ilyen pompás autóban üljön. Ha csak néhány perc erejéig is, de azért az élmény eléggé felejthetetlen volt.

Barátom Trabijának óriási sikere volt egyébként, hiszen a hazai közönségből számos ember Trabin tanult meg anno vezetni, így igazi, élő emlékek fűzik a legtöbb sofőrt a Trabik csodálatos világához.

Én is emlékszem, hogy még gyerekként próbáltam Tabit vezetni apám öléből a parkolóban, de annyira gyengécske voltam még, hogy képtelen voltam használni a kormánynál a sebváltót. Persze én csak kormányoztam ilyenkor, apám nyomta a pedált és már a parkoló bejáratánál sebességbe rakta, hogy nekem csak be kelljen navigálni a Trabit a parkolóhelyre.

Mivel másik barátomnak a Mercedese cabrio, így a legtöbb bámészkodó csak behuppant a kocsiba, hogy készíteni tudjon néhány képet. Mindenesetre mindenki remekül érezte magát az autóstalálkozón, kivéve az egyik haver, aki konkrétan azért látogatta meg az eseményt, hogy kicsit kijöjjön a szorgos hétköznapokból.

Nemcsak a munkája miatt kellett neki egy kis kikapcsolódás, hanem azért is, mert épp felújítják a házukat és amikor nem dolgozik, akkor vagy csempéket nézeget, konyhát tervez vagy épp a kertet próbálja megálmodni.

Jót tett neki az, hogy kijött az autóstalálkozóra, hiszen pont azt mesélte reggel, hogy még álmában is a Panasonic hőszivattyú típusok között válogatott. Aztán megkérdeztem tőle, hogy mit tud ezekről, és kész kiselőadást tartott nekem. Le is írom, hogy mit mondott.

Minden, amit a Panasonic hőszivattyúkról tudni érdemes

Napjainkban egyre többen szeretnének energiahatékony és környezettudatos fűtést az otthonukba szereltetni. Mivel a keresletre a piacon igen hamar érkezik kínálat is, így például a Panasonic hőszivattyú rendszerek erre tökéletes megoldást tudnak nyújtani.

Mivel a Panasonic hőszivattyúk sok éven át tudják biztosítani a háztartások számára a környezetbarát fűtési megoldást, így aki csak teheti, ezt a típust választja otthona melegítésére vagy épp hűtésére, hiszen ez a fantasztikus rendszer mindkettőre egyaránt képes.

A fenti linken lévő Paco Haus weboldalán számos típusú Panasonic hőszivattyú kapható, amelyek a különféle energiafogyasztási igényeknek megfelelően képesek ellátni az ingatlan hűtését vagy fűtését.

Ismerősöm mondta, hogy érdemes a Paco Haus weboldalról rendelni, mert ők pontosan elvégzik az előzetes energetikai számításokat, hogy később átláthatóak legyenek az így kalkulált árak.

Fontos azt is kiemelni még a Paco Haus csapatáról, hogy nagyon pontosak és precízen dolgoznak, azaz mindig tudják tartani a vállalt határidőket.

Mi a Panasonic hőszivattyú?

A Panasonic hőszivattyú egy olyan költséghatékony és környezetbarát fűtési és hűtési rendszer, amely egyaránt alkalmazható a különféle renoválási munkálatok, illetve a teljesen új házak építése során is.

A Panasonic levegő-víz hőszivattyú egy olyan csúcsminőségű fűtési és hűtési kapacitással egybekötött rendszer, amely a külső környezetben lévő levegő hőjét használja fel a ház melegítésére vagy épp hűtésére.

Nagy előnye, hogy nagyban segíti csökkenteni az otthoni energiafogyasztást, ezzel elősegítve azt, hogy a hó végi számlák minimális összegre csökkenjenek.

Milyen elemekből áll egy Panasonic hőszivattyú?

A Paco Haus weboldaláról megrendelhető már például a Panasonic Aquarea hőszivattyú, mely egy kültéri egységből, egy speciális hőcserélő rendszerből, egy belső egységből és egyes esetekben tartozik hozzá egy használati melegvíz tároló is.

Hogyan működik a Panasonic hőszivattyú?

Egyes Panasonic hőszivattyúk esetében a kültéri egység még akkor is képes felvenni a levegőből a hőt, ha a kinti hőmérséklet -20°C-os, de például a T-Cap széria esetében a -28°C sem okoz gondot a működésben.

Miután megtörténik a hőfelvétel, utána a hőcserélő átadja a felvett hőt a hűtőközegnek. Ennek köszönhetően a belső egység képes lesz arra, hogy a hűtőközeg hőjét felhasználja beltéren a fűtésre vagy a hűtésre. Amennyiben része a használati melegvíz tároló a rendszernek, akkor ez az szegmens képes arra, hogy melegvizet állítson elő.

Milyen előnyei vannak a Panasonic hőszivattyúnak?

  • Egyszerű kezelhetőségének köszönhetően a Panasonic hőszivattyú az egész ingatlanban egyenletesen biztosítja a meleget vagy hideget, emiatt kényelmes választás azok számára, akik minden helyiséget egyforma hőmérsékleten szeretnek tartani.
  • Mindegy, hogy nyáron hűteni, télen pedig fűteni szeretnénk vele, a Panasonic hőszivattyú rugalmas működési elvének köszönhetően a rendszer mindkét típusú igényt maximálisan ki tudja elégíteni.
  • A rendszer energiahatékonysága szinte verhetetlen, hiszen a begyűjtött hőt maximális hatékonysággal tudja hasznosítani, mely hatására csökken az ingatlan energiafogyasztása, mely egyben azt is jelenti, hogy csökkenni fognak emiatt a hó végi számlák is.
  • Kiváló választás azok számára, akiknek fontos a környezettudatosság, hiszen a Panasonic hőszivattyú nem bocsát ki semmilyen szennyező anyagot. Ez pedig nagyban hozzájárul szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is.
  • A legtöbb Panasonic hőszivattyúnak csendes a működése, így nem kell aggódni hangos gépzajoktól, miközben üzemel a rendszer.
  • A Panasonic hőszivattyú telepítési költsége már 5-10 év alatt képes megtérülni, így kiváló hosszú távú befektetésként is lehet rá tekinteni.
  • Óriási előnye a Panasonic hőszivattyúnak, hogy nemcsak a szokásos módon lehet rákötni az elektromos hálózatra, hanem napelemmel is előállíthatjuk a működéséhez szükséges energiát. Így a hó végi villanyszámlát bizonyos esetekben akár le is lehet nullázni.

Vannak hátrányai a Panasonic hőszivattyúnak?

A telepítési költség ára nyilván egy nagyobb összeg, viszont ahogy fentebb is írtam már, ez az összeg különféle tényezőktől függően 5-10 éven belül képes megtérülni. Fontos itt viszont kiemelni, hogy a betelepítés után már egyből érzékelhető lesz a hó végén a rezsi számlákon lévő összeg csökkenése.

Van még egy dolog, amit muszáj megemlíteni, viszont ez a probléma Magyarországon nem jellemző. Ez pedig nem más, mint az, hogy ha a hőmérséklet kint például -30°C, akkor csökkenhet a rendszer hatékonysága. De ilyen extrém hideg itthon már jó néhány évtizede nincs.

Egyedül be lehet üzemelni vagy szerelni a Panasonic hőszivattyút?

Nem, laikusként pedig ne is gondolkodjunk ilyesmin, mert ez többéves szakmai tapasztalatot igényel. Nem véletlen emiatt, hogy a Paco Haus professzionálisan képzett szakemberi végzik el a rendszer telepítését és beüzemelését is, hiszen csak így tudják garantálni a Panasonic hőszivattyú optimális és hosszú távú működését.

Miért fontos a rendszeres karbantartás?

A legtöbb Panasonic hőszivattyú esetében azért fontos a rendszeres és szakszerűen elvégzett karbantartás, legyen az a szűrők cseréje vagy csak egy rutinellenőrzés, mert így lehet később egy esetleges problémát minimális költségért megjavítani. Fontos, hogy csakúgy, mint a beüzemeléshez és telepítéshez, úgy a karbantartáshoz is professzionális szakembereket kérjünk fel.

A Paco Haus weboldalán számos Panasonic hőszivattyú rendelhető meg. Melyiket érdemes választani?

Mivel minden háztartásnak különféle fűtési és hűtési igényei vannak, így nincs jó vagy rossz döntés. Helyette úgy érdemes megnézni a különféle modelleket, hogy azok tudják-e majd biztosítani az ott lakók számára a kívánt hideg vagy meleg levegőt a nyári és téli időszakban annak megfelelően, hogy miként használják az ingatlant a nap folyamán az ott élők.

A fenti linken a Paco Haus ad részletes tájékoztatást a különféle Panasonic hőszivattyúkról, így meg lehet tekinteni a High Performance, a T-Cap, a High Temperature vagy az All in One rendszereket is.

Nem kell kétségbeesni akkor sem, ha nem tudjuk laikusként eldönteni, hogy melyik rendszer lesz számunkra az optimális megoldás. Ne habozzunk, és keressük fel a Paco Haus szakembereit a weboldalon lévő elérhetőségek egyikén. Így biztosan választ kapunk majd az összes kérdésünkre és nem egyedül kell majd meghoznunk ezt a bonyolult és sokéves szakmai tapasztalatot igénylő döntést.

Mivel a Panasonic Aquarea hőszivattyúk között 3 és 16 kW-ig terjedő modellek is találhatóak, emiatt elmondhatjuk, hogy vannak köztük háztartásokba való modellek és kereskedelmi épületekbe beszerelhető típusok is.

Bizonyos modellek, mint például a High Temperature, kifejezetten akkor lehet jó választás, ha utólag szeretnénk beépíteni a rendszert egy olyan helyre, ahol a radiátorok magas hőmérsékletet tudnak kezelni.

A T-Cap modell ott lehet kiváló megoldás, ahol a külső hőmérséklet nagyon alacsony, hiszen a rendszer így rásegítős fűtés nélkül is képes fenntartani a hőszivattyú leadott teljesítményét.

Nyilván első olvasatra kicsit nehéz lesz eligazodni a különféle típusú Panasonic hőszivattyú modellek között, viszont ha elolvassuk a Paco Haus weboldalán található hasznos információkat, akkor biztosan könnyebben tudjuk majd leszűkíteni azoknak a potenciális rendszereknek a számát, amelyek passzolnak majd az egyedi igényeinkhez.

Összegzés

A Panasonic költséghatékony és környezetbarát hőszivattyú rendszer típusai között tehát egyaránt találhatóak olyan modellek, amelyeket meglévő épületekbe vagy pedig építés alatt álló ingatlanokba lehet beépíteni.

Érdekességként érdemes még megemlíteni, hogy ez az újgenerációs hőszivattyú technológia már szerepel a Nemzetközi Energiaügynökség kék térképén is, amely azt tűzte ki célul, hogy 2050-re a 2005-ös szint 50%-ára csökkentse a káros CO2 kibocsátást.

A Panasonic hőszivattyúk új fejezetet nyitnak az energiatakarékos, környezettudatos és költséghatékony fűtési és hűtési rendszerek piacán. A kifogásolhatatlan minőséget, a magas teljesítményt és a hosszú távú problémamentes működést maga a Panasonic biztosítja, hiszen a cég nemcsak a tervezésért, de az egész gyártási folyamatért is felel.